Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πυλώνες στα ...μπάζα

Απο τους θεμελιώδεις πυλώνες της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας της "ελεύθερης αγοράς" είναι, ως γνωστόν, το δόγμα προσφοράς -ζήτησης. Ξέρετε πως δουλεύει: Ανεβαίνει η ζήτηση - ανεβαίνουν οι τιμές. Πέφτει η ζήτηση πεφτουν οι τιμές.
Αμ δε ! Αυξηση 0.8% παρουσίασε ο δείκτης τιμών το 4ο τρίμηνο του 2012.Οταν η ζήτηση καταβαραθρώθηκε και η προσφορά έμεινε ανεπηρέαστη, οι τιμές το χαβά τους! Σε περιπτώσεις ανεβαίνουν "κανονικότατα" Ακόμα και στα καυσιμα ή τα είδη οικοδομών με την τεράστια πτώση της ζήτησης οι τιμές ανεβαίνουν!. Σε πολλα βιομηχανικά τρόφιμα το ίδιο.
Θα σκίσουν τα πτυχία τους άραγε οι γκουρού της αλά Γκρίχλαντ Σχολής του Σικάγου τύπου Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Μπακογιάννη, Παπαδόπουλος, Λοβέρδος , Χρυσοχοίδης , Μάνος, Τζήμερος; (για σήμερα δεν ξέρουμε τι δήλωσε ο κ. Βενιζέλος...).
Σιγά. Αν είχαν οποιαδήποτε διάθεση αυτοκριτικής τέτοια δείγματα είχαν άπειρα μέχρι τώρα. Απο καταβολής καπιταλισμού θα έλεγα...

Υ.Γ Η -εμπειρική πράγματι - δική μας μέτρηση παρατηρεί πως η μη ηπτώση ή και αύξηση των τιμών επισυμβαίνει σε τομείς με μεγάλη έκταση και βάθος μονοπώλησης (αλυσίδες, όμιλοι , πολυεθνικές κλπ) όπως π.χ κάυσιμα, συσκευασμένα τρόφιμα. Αντίθετα οι τιμές έπεσαν εκεί που δεν έχουμε ολιγοπώλια π.χ φρέσκα λαχανικά και  φρούτα, ενοίκια κοκ.. Τυχαίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου