Για δεύτερη φορά σε ελάχιστο χρόνο ένας αξιωματικός της Αστυνομίας αναστέλλει ευθέως άρθρο του συντάγματος που αφορά θεμελιώδες δικαίωμα.
Οι πάντες συμφωνούν ότι η Συνταγματική εκτροπή γίνεται για να αποτραπούν οι εξαγγελθείσες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως περί Πανεπιστημιακής αστυνομίας
Λέει λοιπόν το όνειρο: Κάτω από ένα κειμενάκι πέντε γραμμών δηλώνεται η ευθεία αντίθεση τόσο στην Συνταγματική εκτροπή όσο και στην εγκαθίδρυση ενόπλου σώματος στα ΑΕΙ. Επιπλέον καλείται ο κόσμος στην διαδήλωση της Πέμπτης με την προφανή παρότρυνση για μάσκες ,αποστάσεις κλπ. Πέντε γραμμές χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο ιδεολογικού ή πολιτικού χαρακτήρα.
Και συνεχίζει το όνειρο: Την Πέμπτη στην κεφαλή της διαδήλωσης (εμπροσθοφυλακή της αντιπαράταξης με τους πραιτοριανούς του Χρυσοχοίδη) , τίθενται αρχηγοί των εντός και εκτός Βουλής κομμάτων που συμφωνούν, οι βουλευτές, οι Πανεπιστημιακοί, οι διοικήσεις συνδικάτων, οι Δήμαρχοι , οι Περιφερειάρχες κοκ.
Δεν ξέρω τι θα έκανε η κυβέρνηση και η Αστυνομία σε μια τέτοια περίπτωση. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν ξέρω καμιά κυβέρνηση και καμιά αστυνομία που θα μπορούσε να αντέξει χωρίς βαρείς τραυματισμούς τα πολιτικά παράγωγα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.
Είναι φανερό πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις κομμάτων και κοινωνικών φορέων δείχνουν μια ευρεία αντίθεση στα μέτρα. Δεν έγινε και για άλλα μείζονα ζητήματα της περιόδου. Όπως π.χ ο εξοβελισμός της αντιπολίτευσης από τα ΜΜΕ και το λάδωμα ημετέρων προπαγανδιστών, το κλείσιμο –επί της ουσίας- της Βουλής στην πρώτη φάση, η βαθιά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική αξιοποίηση της πανδημίας για νομοθέτηση σε τεράστια θέματα (εργασιακά, πτωχοποιητικός κώδικας , εξομοίωση των αγορασμένων «ημιπτυχίων» με τα πτυχία κλπ).
Η αντιπολίτευση έχει μάθει δυστυχώς να αντιλαμβάνεται την πρόοδό της με πολύ στενό ιστορικά και εγωπαθή πολιτικά τρόπο. Ο ένας κοιτάει μόνο προς το κέντρο. Ο άλλος δεν γουστάρει και πολλές κόντρες με την ΝΔ, ο άλλος έχει βολευτεί με το ιδιωτικής χρήσεως κίνημά του, ο έτερος ασχολείται μόνο με την φύλαξη του ιδεολογικού δισκοπότηρου, ο παρακάτω ψάχνει μάλλον την διαφοροποίηση παρά την ..ποίηση κλπ.
Ξέρω ξέρω. «Ιδεολογικός και πολιτικός χυλός», «ζημιογόνα («σε τελική ανάλυση» –χα!) συσκότιση των καθοριστικών διαφορών» , «σιγά μην κάτσω στο ίδιο τραπέζι με τον /την τάδε» κλπ.
Ναι καλά…. Εκ των τελευταίων που θα συνηγορούσε ΓΕΝΙΚΑ σε συσκότιση ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών ίσως είναι ο υπογράφων. Ωστόσο στοιχειώδης κατανόηση της Πολιτικής απαιτεί την ανταπόκριση στην «στιγμή». Και η στιγμή βοά: Σήμερα φαλκιδεύονται δικαιώματα που δεν έχουν μόνο την αυταξία τους ως τέτοια. Φαλκιδεύεται με ρυθμίσεις ολοκληρωτικής έμπνευσης η λειτουργία τη Δημοκρατίας, η ίδια η δυνατότητα ΟΛΩΝ των κομμάτων και ΟΛΩΝ των κοινωνικών οργανώσεων, ΟΛΩΝ των πολιτών να εκφράζονται , να απευθύνονται στην κοινωνία, να κινητοποιούνται , δηλαδή εν τέλει να υπάρχουν!
Το θεμελιώδες , το καθοριστικό και το επείγον του πράγματος συνιστούν αυτό που θα λέγαμε «υπέρτερο αγαθό» έναντι της διαφύλαξης μιας θεμιτής και σεβαστής, κατά τ' άλλα, ιδεολογικής καθαρότητας. Άλλωστε, αν κάποιοι θεωρούν ότι μια τακτική και «ειδικού σκοπού» συνεργασία την θολώνει τότε μάλλον αισθάνονται εξαιρετικά ανασφαλείς για την καθαρότητα τους. Αλίμονο σ΄αυτήν αν μια κοινή διαδήλωση για κοινά αιτήματα την θολώνει.. .Και επιτέλους ας κάτσουν να ζυγίσουν τις ζημιές στην καθαρότητα με τα κέρδη από μια νίκη έναντι του αστυνομικού κράτους που στήνεται . Ας κάτσουν να ξαναδιαβάσουν την ιστορία μεγάλων στιγμών του κοινωνικού κινήματος που είναι απόλυτα συνδεμένα με αντίληψη ιστορικής προτεραιότητας , πολιτικής αναγκαιότητας και ενότητας. Ας ξαναδιάβαζαν έστω την κοινή αντίδραση έναντι των απαγορεύσεων της επετείου του Πολυτεχνείου. Φάνηκε τόσο εύκολο όταν έγινε ! Και –συγγνώμη κιόλας- είδε κάποιος /κάποια κάποιο ιδεολογικό μπέρδεμα; Κάποια σύγχυση περί του χαρακτήρα των δυνάμεων που συμμετείχαν;;; Δε νομίζω…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου