Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Στ΄αλήθεια είστε Πανεπιστημιακός κ. Στουρνάρα;

Διαβάζοντας τα "νέα" της έκθεσης του ΔΝΤ έφερα στο μυαλό μου τον κ. Στουρνάρα στην συνέντευξή του στη Ελλη Στάη.
Απ΄όλα όσα έπρεπε να πει ως υπεύθυνος υπουργός μου εντυπώθηκε μια αποστροφή του. Η πιο χιλιοακουσμένη, η πιο συνηθισμένη: "δεν γίνεται αλλιώς".
Σκέφτηκα: Ο ατσαλάκωτος τεχνοκράτης τελικά πολιτικοποιήθηκε. Αρχισε την προπαγάνδα , τα "έτσι είναι γιατί έτσι με συμφέρει", τα -ελέω κυρίαρχων ΜΜΕ- αναπόδεικτα αξιώματα.
Μετά ξανασκέφτηκα: Καλά ο Στουρνάρας πολιτικός, αλλά ο Στουρναρας πανεπιηστμιακός των Οικονομικών πως μπορεί να λέει μια τέτοια κουβέντα; Τέτοια κουβέντα "δεν γίνεται αλλιώς " δεν είπαν ιδιοφείς επιστήμονες που είχαν στα χέρια τους φυσικούς νόμους,υπολογισμούς μιας ζώης. αμέτρητα πειράματα. Τέτοιο πράγμα -απ οσο ξέρω- δεν είπαν ούτε ο Αριστοτέλης, ούτε ο Ευκλείδης, ούτε ο Γαλιλαίος ούτε ο Νεύτωνας.
Πως μπορεί και το λέει ο πανεπιστημιακός Στουρνάρας;
  • Επιστημολογικώς η απόφανσή του είναι ντροπιαστική για την επιστημονική του υπόσταση. Αν  πιστεύει οτι μια αυστηρά συγκεκριμένη συνταγή διαχείρισης της κρίσης είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ τότε αρνείται τον ίδιο τον ορισμό της επιστήμης, ακυρώνει την αναζήτηση της αλήθειας, σκοτώνει την ανάγκη για διαρκή έρευνα... Αν είναι πεισμένος γι αυτό οφείλει να παρατήσει το πανεπιστήμιο και να παραμείνει στο "επιστημονικό"  'ιδρυμα του το ΙΟΒΕ που δεν ψάχνει την αλήθεια αλλα την "αλήθεια" των μεγάλων εργοδοτών. Ενα πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο εξ ορισμού να ερευνά διαρκώς. Αν "δεν γίνεται αλλιώς" δεν έχει να ερευνήσει άρα δεν έχει ζωή. Ενα ελάχιστο παράδειγμα είναι τα φορολογικά έσοδα: Γιατι παρακαλώ το ποσό που προυπολογίζει να συγκεντρώσει δεν μπορεί να συγκεντρωθεί με άλλον κοινωνικό επιμερισμό; Γιατί "δεν γίνεται αλλιώς"  παρά μόνο απο μισθωτούς;;  
  • Δεν γνωρίζει οτι ΧΙΛΙΑΔΕΣ οικονομολόγοι βεβαιώνουν το αντίθετο; Οτι μεταξύ όσων ωρύονται οτι "ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ" υπάρχουν Νομπελίστες και άλλοι επιφανείς όπως οι Κρούγκμαν, Στίγκλιτς,Γκαλμπραίηθ; Οπως επίσης κάμποσοι Ελληνες καθηγητές όπως οι κ. Βεργόπουλος, Βαρουφάκης, Λαπαβίτσας (αναφέρω μόνο τους μή έχοντες κομματική ιδιότητα) και παρα πολλοί άλλοι; Είναι όλοι τούτοι του ...ΣΥΡΙΖΑ; 
  • Τι λέει το πείραμα από την εφαρμογή της θεωρίας του πανεπιστημιακού; Την επιβεβειαώνει; Ας μας πει κάποτε ο ίδιος. Πάντως τα απολύτως ΨΥΧΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ μετράνε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ : δημόσιου χρέους, ανεργίας, τιμαρίθμου, καταστροφής παραγωγικού δυναμικού, επίσημης φτώχειας, μονόπλευρης φορολογίας, αστέγων, μη ασφαλισμένων, νοσηρότητας, υπογεννητικότητας  κλπ. Τολμώ να πω πως οποιοσδήποτε επιστήμονας είχε παρόμοια πειραματικά δεδομένα για κάποια θεωρία του μάλλον θα την έκανε προσάναμμα ή θα αυτοκτονούσε. Ο κ. Στουρνάρας την λέει  μοναδική. 
  • Τι λένε τα ιστορικά δεδομένα για την εφαρμογή της θεωρίας του σε άλλες χώρες; Κοινωνική καταστροφή, τεράστια αύξηση της φτώχειας, χαοτικές κοινωνικές ανισότητες,μετανάστευση. Η βιτρίνα της Εσθονίας π.χ "μπήκε στην ανάπτυξη" με βιοτικό επίπεδο προπολεμικό, ανεργία στα ουράνια,  το 16% των εργαζομενων της στην μετανάστευση και το κοινωνικό κράτος ακυρωμένο.. 
Ο κ. καθηγητής φέρεται ως Ταλιμπάν. Πολιτικώς αυτό δεν μας αρέσει αλλα τι να κάνουμε... Ομως επιστημονικώς είναι πρόκληση. Η θεωρία περί μοναδικότητας της συνταγής  που του ενεχείρισαν και εκτελεί με ύφος λοχία, είναι  απαράδεκτη. Δείχνει τον άνδρα. Και τον δείχνει ως καλά εκπαιδευμένο αλλά βαθιά απαίδευτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου