Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ο «γιατρός μας»; Ποιος γιατρός μας;



Από το συμπαθέστατο και σοβαρό (ως εδώ τα επίθετα...) επιστημονικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης  μέχρι τα σποτάκια του κ. Παπαδόπουλου η προτροπή "απευθυνθείτε στον γιατρό ΣΑΣ" είναι συνεχής και καλά κάνει και είναι. Εκφέρεται ωστόσο με μια στερεοτυπική και με την βεβαιότητα του αυταπόδεικτου  λογική,  ανάλογη  αυτής του ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή.
Η ταπεινότης μου καταθέτει μιαν ερώτηση: Ποιό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας έχει τον "γιατρό ΤΟΥ" υπό την έννοια του γιατρού ( ή της δομής) ο οποίος έχει πλήρη και αρχειοθετημένη εικόνα για το συνολικό ιστορικό του ασθενούς "ΤΟΥ";  Πόσοι /πόσες δηλαδή έχουν οικογενειακό γιατρό με την ουσιαστική- επιστημονική  έννοια του όρου και όχι με την έννοια "εγώ πάω στον Ταδόπουλο -καλός γιατρός και καλό παιδί"; Απ΄ όσο ξέρουμε αυτός ο θεσμός (για πολλούς λόγους ) είναι ελάχιστα διαδεδομένος στην Ελλάδα ειδικά στα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν να αγοράσουν τον γιατρό "ΤΟΥΣ". Κι αυτό δεν άλλαξε δραστικά με την δημιουργία των ΤΟΜΥ που  φαινόταν ελπιδοφόρα ως προς τούτο. 
Η Ελληνική στρατηγική αντιμετώπισης (κυβέρνηση - επιτροπή εμπειρογνωμόνων) λέει "αν έχετε συμπτώματα μην πάτε στο νοσοκομείο /απευθυνθείτε στον γιατρό ΣΑΣ."
Οπότε το προκύπτον ερώτημα δεν είναι ρητορικό -επικοινωνιακό. Είναι ουσιώδες και αφορά ένα μείζον κατά τη γνώμη μου διακύβευμα.   Τι κάνουμε αν  δεν υπάρχει ο "γιατρός ΜΑΣ"; Μήπως ,σε τελική ανάλυση, η στρατηγική   αφήνει τους έχοντες συμπτώματα στη μοίρα τους αφού τους παραπέμπει για ιατρική βοήθεια σε γιατρό  που δεν υπάρχει; Ήδη χάθηκαν άνθρωποι στο σπίτι παρ΄οτι ζήτησαν βοήθεια, ήδη αναφέρθηκαν περιστατικά όπου γιατροί "ΜΑΣ"   αρνήθηκαν για διάφορους λόγους (ειδικότητας , δυνατότητας κλπ) να ανταποκριθούν...
Δεν θάθελα να φοβίσω κανέναν αλλά η στρατηγική αντιμετώπισης φαίνεται να διαθέτει ελάχιστα συμπαθητικά πράγματα πέραν της εικόνας του κ Τσιόδρα. Αρνείται τα τεστ που με πάθος (και μοναδική παγκόσμια εμπειρία ..) συστήνει ο ΠΟΥ , αρνείται πεισματικά μιά σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ (προσωπικό , υλικά , υποδομές)  , παρέχει αναιμική ιατρική συνδρομή στους προσβεβλημένους/ες . Αν προσθέσουμε και το βρώμικο (ναι βρώμικο!) χρήμα προς κλινικάρχες , διαφημιστές κλπ και την απίστευτη "κορονοαποδόμηση" του εργασιακού δικαίου τότε η εικόνα που προκύπτει είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από εικόνα "επιτυχημένης διαχείρισης" θαρρώ...
Εύχομαι ολόψυχα να κάνω λάθος.   

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Πίστη υπάρχει. Φιλότιμο όμως;



Πίστη υπάρχει. Φιλότιμο όμως;

Κάποιοι –κάποιες θεωρούν ότι τα άγια μυστήρια δεν επιτρέπουν την προσβολή των πιστών ΕΙΔΙΚΑ (…) τη στιγμή που αυτά συντελούνται. Και επομένως προστατεύονται  και από τον ιό κορώνα.  Ασφαλώς καθένας /καθεμία πιστεύει ότι θέλει και όπως θέλει -αυτό είναι απόλυτα σεβαστό σε ότι με αφορά- και καθένας /καθεμία εξάγει τα συμπεράσματά του από την δημόσια έκφραση αυτή ς της πίστης. Μέχρι εδώ καλά.
Όμως η μετάληψη και ο συγχρωτισμός στον κλειστό χώρο του ναού δεν είναι ατομικές υποθέσεις. Όπως βεβαιώνουν οι επιστήμονες αν κάποιος έχει τον ιό θα τον διασπείρει στο εκκλησίασμα και αυτό παραέξω.  Γι΄ αυτό συνιστούν μετ΄ επιτάσεως σε εκείνους /εκείνες που έχουν συμπτώματα να αυτοπεριοριστούν μέχρι να τους αναλάβουν οι φορείς δημόσιας υγείας.
 Ποια λοιπόν είναι το φιλότιμο και η ευθύνη αυτών των ανθρώπων απέναντι στους διπλανούς ανθρώπους;  Αν, βέβαιοι ότι είναι άτρωτοι,  ξεχυθούν κατά χιλιάδες στους δρόμους , στα μαγαζιά, στα σχολεία, στα λεωφορεία καταλαβαίνουν τι μπορεί να προκαλέσουν αν έστω ελάχιστοι είναι φορείς του ιού; Αναρωτιούνται οι δεσποτάδες που παραληρούν από πίστη (…) και εξωθούν τους πιστούς τι  μπορεί να συμβεί; Τι τους φταίνε  άραγε αυτοί/αυτές που πιστεύουν αλλιώς; Πόσο χριστιανικό και δίκαιο είναι άλλοι/άλλες να  πληρώνουν τις συνέπειες ενός ορισμένου τρόπου πίστης; Αναρωτιέται η θρησκευόμενη κυβέρνηση που παίρνει υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα (και καλά κάνει) γα άλλες κοινωνικές δραστηριότητες (που επίσης αποτελούν δικαιώματα…) ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις; Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ιού είναι η εύκολη μετάδοση . Δεν βλέπουν  άραγε ότι μια εκδρομή 40 ατόμων στους Αγίους Τόπους (αλήθεια γιατί εκεί δεν πιάνει η ασπίδα της πίστης;) εκτίναξε στα ύψη την διασπορά  του ιού;
Θα περίμενε κανείς ότι Πολιτεία και Εκκλησία θα έδειχναν εκτός από πίστη και ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Δεν δείχνουν.
Αν οι επιστημονικοί φορείς, οι επιστήμονες , οι κοινωνικοί φορείς δεν αναλάβουν δράση ενημέρωσης αποφασιστικά και «ξερά» επιστημονικά  τα πράγματα φαντάζουν πολύ επικίνδυνα.…