Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Πίστη υπάρχει. Φιλότιμο όμως;



Πίστη υπάρχει. Φιλότιμο όμως;

Κάποιοι –κάποιες θεωρούν ότι τα άγια μυστήρια δεν επιτρέπουν την προσβολή των πιστών ΕΙΔΙΚΑ (…) τη στιγμή που αυτά συντελούνται. Και επομένως προστατεύονται  και από τον ιό κορώνα.  Ασφαλώς καθένας /καθεμία πιστεύει ότι θέλει και όπως θέλει -αυτό είναι απόλυτα σεβαστό σε ότι με αφορά- και καθένας /καθεμία εξάγει τα συμπεράσματά του από την δημόσια έκφραση αυτή ς της πίστης. Μέχρι εδώ καλά.
Όμως η μετάληψη και ο συγχρωτισμός στον κλειστό χώρο του ναού δεν είναι ατομικές υποθέσεις. Όπως βεβαιώνουν οι επιστήμονες αν κάποιος έχει τον ιό θα τον διασπείρει στο εκκλησίασμα και αυτό παραέξω.  Γι΄ αυτό συνιστούν μετ΄ επιτάσεως σε εκείνους /εκείνες που έχουν συμπτώματα να αυτοπεριοριστούν μέχρι να τους αναλάβουν οι φορείς δημόσιας υγείας.
 Ποια λοιπόν είναι το φιλότιμο και η ευθύνη αυτών των ανθρώπων απέναντι στους διπλανούς ανθρώπους;  Αν, βέβαιοι ότι είναι άτρωτοι,  ξεχυθούν κατά χιλιάδες στους δρόμους , στα μαγαζιά, στα σχολεία, στα λεωφορεία καταλαβαίνουν τι μπορεί να προκαλέσουν αν έστω ελάχιστοι είναι φορείς του ιού; Αναρωτιούνται οι δεσποτάδες που παραληρούν από πίστη (…) και εξωθούν τους πιστούς τι  μπορεί να συμβεί; Τι τους φταίνε  άραγε αυτοί/αυτές που πιστεύουν αλλιώς; Πόσο χριστιανικό και δίκαιο είναι άλλοι/άλλες να  πληρώνουν τις συνέπειες ενός ορισμένου τρόπου πίστης; Αναρωτιέται η θρησκευόμενη κυβέρνηση που παίρνει υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα (και καλά κάνει) γα άλλες κοινωνικές δραστηριότητες (που επίσης αποτελούν δικαιώματα…) ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις; Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ιού είναι η εύκολη μετάδοση . Δεν βλέπουν  άραγε ότι μια εκδρομή 40 ατόμων στους Αγίους Τόπους (αλήθεια γιατί εκεί δεν πιάνει η ασπίδα της πίστης;) εκτίναξε στα ύψη την διασπορά  του ιού;
Θα περίμενε κανείς ότι Πολιτεία και Εκκλησία θα έδειχναν εκτός από πίστη και ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Δεν δείχνουν.
Αν οι επιστημονικοί φορείς, οι επιστήμονες , οι κοινωνικοί φορείς δεν αναλάβουν δράση ενημέρωσης αποφασιστικά και «ξερά» επιστημονικά  τα πράγματα φαντάζουν πολύ επικίνδυνα.…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου